BM Silo








Direktør: Husk at involvere dine medarbejdere i arbejdet med bæredygtighed

Når man som virksomhed arbejder med bæredygtighed og samfundsansvar, er det vigtigt løbende at involvere medarbejderne, så de forstår beslutningerne, kender retningen og føler ejerskab til indsatsen. Det gør man hos produktionsvirksomheden BM Silo, der holder til i Tvis ved Holstebro.

”Vi holder månedsmøder, hvor vi fortæller, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Vi holder også nogle gange workshops, så medarbejderne bliver ’klædt’ godt på,” siger Lisbeth Barnbæk Nielsen, der er medejer og administrerende direktør. Hun oplever, at medarbejderne brænder for arbejdet med bæredygtighed og for at gøre en positiv forskel.

”Vi fornemmer helt klart, at mange af vores medarbejdere føler stolthed over, at vi som virksomhed gør noget, som mange andre ikke gør,” siger hun.

Når man taler bæredygtighed og samfundsansvar, er det vigtigt at gøre indsatsen målbar, så man kan dokumentere de skridt, man tager. Hos BM Silo sker det i den årlige ESG-rapport, hvor man dokumenterer sit arbejde med bæredygtighed indenfor miljøforhold (E), sociale forhold (S) og selskabsledelse (G).

”Vi måler mange forskellige ting – blandt andet vores spild af stål. Det er godt for både klimaet og vores økonomi, når vi reducerer spildet. Det er noget, medarbejderne går meget op i, fordi de kan se, at det er noget konkret, der gør en stor forskel,” siger Lisbeth Barnbæk Nielsen.

Prøv jer frem
Arbejdet med bæredygtighed er ret nyt for mange virksomheder, og derfor er det - påpeger Lisbeth Barnbæk Nielsen - vigtigt, at man har modet til at prøve sig frem. Derudover skal man huske, at det at gøre en indsats er bedre end slet ikke at gøre noget.

”Som virksomhed skal man acceptere, at man næppe er verdensmester fra første dag – det er man sjældent. Man skal også turde gøre noget andet, hvis det, man begyndte på, ikke giver mening,” siger Lisbeth Barnbæk Nielsen og fortsætter:

”Det vigtige er, at man kommer i gang med arbejdet. Prøver sig frem. Det handler ikke om at være i mål, men om at være på vej.”

Hun oplever, at der de seneste fem år for alvor er kommet fokus på virksomhedernes arbejde med bæredygtighed.

“Og det er virkelig eskaleret det seneste halvandet år. Det, vi ser, er en snebold i fart. De forskellige krav, der stilles til virksomhederne, har ramt de første. Og der kommer flere krav i 2024, 2026 og 2028. Man skal passe på, at man ikke kommer for sent i gang, for så risikerer man at komme bagud,” siger hun.

Lisbeth Barnbæk Nielsen har et klart svar til de virksomheder, der brokker sig højlydt over det stigende fokus på bæredygtighed.

”Det er en præmis for at drive virksomhed. Det er sådan, det er. Det nytter ikke at brokke sig,” siger hun.

Bæredygtig produktion
Hos BM Silo er bæredygtighed og samfundsansvar ikke noget, man bare taler om. Det er noget, man praktiserer hver eneste dag, og sådan har det været længe.

Lad os begynde med samfundsansvaret. Virksomheden er berømt for at skabe plads til folk på kanten af arbejdsmarkedet, og medierne har mange gange gennem årene beskrevet BM Silo som et mønstereksempel på, hvordan man skaber plads til mennesker, der har forskellige udfordringer med i bagagen. I øjeblikket kommer 22 procent af medarbejderstaben fra den gruppe, man betegner som kanten af arbejdsmarkedet.

Så er der BM Silos fokus på bæredygtighed. Det kommer klart til udtryk i virksomhedens valg af materialer og måder at transportere på. BM Silo benytter galvaniseret stål til siloerne.

”Hvis siloerne var produceret i aluminium eller rustfrit stål, ville de have en langt større miljøpåvirkning,” siger Lisbeth Barnbæk Nielsen og fortæller, at BM Silo har fået kortlagt, hvordan siloerne påvirker miljøet. Virksomheden har fået foretaget en Life Cycle Analysis (LCA-analyse) af det totale aftryk per silo.

Det giver grundlag for at vurdere, hvor de væsentlige miljøaftryk er samt en dokumentation over for kunder.

“Når vi indkøber den galvaniserede stål, som vores siloer produceres i, kigger vi selv på mærkningen hos vores leverandører. Det er den samme opmærksomhed på klima og miljø, som vi nu gør til en mulighed for vores egne kunder. De vil kunne se, hvor meget vi udleder, og hvordan det indirekte påvirker dem,” siger Lisbeth Barnbæk Nielsen. Siloerne sendes ud i den store verden i ”kit”-form. Den praksis gør, at der er plads til op mod 40 siloer i en 40 fods container. Mange konkurrenter fuldsvejser siloerne, og det gør, at de fylder meget mere, når de skal transporteres.

”Vores måde at gøre det på batter virkelig noget, når vi taler miljøpåvirkning,” siger Lisbeth Barnbæk Nielsen.

Det er umuligt at sige, hvor mange konkrete ordre BM Silos fokus på bæredygtighed har kastet af sig. ”Men jeg kan sige, at den due diligence-proces, vi er i gang med lige nu, slet ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke havde det her fokus. Lykkedes vi bare med lidt af det, vi er i gang med, er potentialet enormt stort.”

Om BM Silo

BM Silo blev etableret i 1965. Virksomheden holder til i Tvis nær Holstebro, og den beskæftiger 28 medarbejdere, hvoraf de 22 procent kommer fra den gruppe, der betegnes som kanten af arbejdsmarkedet.

BM Silo producerer siloer i galvaniseret stål, som nedpakkes og sendes til hele verden i ”kit”-form, hvilket gør fragten meget lav i omkostninger. Hver enkelt silo produceres efter en samlebåndsmetode, som samtidig muliggør justeringer og tilpasninger efter kundens ønsker.

BM Silo er medlem af Arbejdsgiverforeningen KA.

SMV-manifestet "Virksomhed for det fælles bedste" og materialet på hjemmesiden er udarbejdet af Arbejdsgiverforeningen KA og KA Pleje i samarbejde med eksperter, samarbejdspartnere og en faglig følgegruppe. KA's mål er at motivere, inspirere og kvalificere alle SMV’eres samfundsansvar og bæredygtighed.

Vil du vide mere, så kontakt KA på 82 132 132 eller på kontakt@ka.dk